Danish original oilpainting on canvas Niels Nielsen 1917- 1989 € 499,-

This Niels Nielsen painted a lot in the North of Denmark, this could well be Skagen. 41x 31 cm, 59x48 with frame

Kunstindeks Frederikssund

Niels Nielsen i sit atelier i 1981, skannet foto fra artikel i Frederiksborg Amts Avis, fotograf Steen Wrem.

Niels Nielsen, maler og tegner, født 31. januar 1917 i Frederikssund, død den 22. december 1989 sammen sted og bisat på Roskilde Fjord. Forældrene var maler og stenhugger Oskar Hjalmar Alfred Emanuel Nielsen og Bessy Viola Henriette Jensen. Han blev i 1950 gift første gang med Kirsten Tove Jensen (død 1981) og anden gang i 1988 med Kirsten Høegh Bronée.


Niels Nielsen var udlært som stenhugger i faderens værksted i Frederikssund, men havde også evne og glæde ved at tegne og male - ligesom faderen i øvrigt - og er som kunstner autodidakt. Hans bror Morten Nielsen fik også en billedkunstnerisk karriere.

Niels Nielsen debuterede som 16årig på Kunsternes Efterårsudstilling. Han fik en kort tid tegneundervisning hos Andreas Friis, men er ellers autodidakt som maler. Han fandt sine motiver ved fjorden og i kystlandet. Han malede også på Skagen. Han var på studierejser til Paris i 1938, 1948 og 1951 og Norge i 1946.

Niels Nielsen beskæftigede sig fortrinsvis med det naturalistiske landskabsmaleri. Han skildrede de nære omgivelser omkring sine to boliger ved Roskilde Fjord ved Frederikssund og på Skagen. Landskaber og mariner, i gråvejr og i solskin, om sommeren og om vinteren, malede han i et enkelt og lyrisk billedsprog med en fin sans for lysets skiftende toner året rundt. Han har også malet enkelte bybilleder, opstillinger og portrætter samt arbejdet både med tegning og litografi.

Blandt de udstillinger Niels Nielsen har deltaget i, skal nævnes Frederikssund Kunstforening i Langes Magasin 1989 (i anledning af 100års jubilæet på Realskolen hvor han havde været elev), udstilling på Falkenborg Skole i 1960 sammen med faderen Emanuel Nielsen og broderen Morten Nielsen og i Fjordgalleriet i Havnegade i Frederikssund i 1977.

I 1956 deltager Niels Nielsen sammen med de andre lokale kunstnere Poul Eje, Bent Hagedorn-Olsen, Jeppe Hagedorn-Olsen, Thorvald Hagedorn-Olsen, Kirsten Juul Hansen, Ove Køser, Poul Larsen, Gerd Rytter, Hjalte Skovgaard og Jørgen Wiberg samt gæsten professor Aksel Jørgensen i Frederikssund Kunstforenings efterårsudstilling. Igen i 1957 deltog han i en udstilling med lokale kunstnere arrangeret af Kunstforeningen.


3,600.00 kr.